Het Eysingahuis

Algemene info

Het Eysingahuis is een van de prachtig monumentale panden die Beetsterzwaag rijk is: het is gelegen aan de Hoofdstraat 46 tegenover restaurant Prins Heerlijck

Het Eysingahuis ontleent zijn naam aan de eigenaars van het pand in de 18e eeuw jonkheer Binnert Philip van Eysinga en zijn echtgenote Eritia Ena Barones van Lynden.

Tinco Martinus liet het huis in 1870 verbouwen in een ecclectische stijl waardoor het pand eruit ziet zoals heden ten dage. De architect was K.J. Prakken. Onder de goot bevinden zich consoles met gezichten. Voor het huis staan drie palen met stekelkettingen.

Later heeft de woning gefungeerd als dokterswoning ( met o.a. in 1929 als bewoner en waarnemend huisarts Jan Jacob Slauerhoff, later beroemd en bekend geworden als dichter en schrijver), als politiebureau en als galerie (de "ooggetuige").

In 1999 is het pand gekocht door een particulier, die het vervolgens met behulp van architect G. Brouwer casco heeft gerestaureerd met behoud van alle oude details en aanpassingen aan de eisen van deze moderne tijd. Hierdoor is het een fantastisch riant en comfortabel woonhuis geworden met de uitstraling van weleer en met voorzieningen van deze tijd (o.a. goede isolatie, vloerverwarming, veel licht en ruimte).

Het pand is erkend als rijksmonument.

 

Vooraanzicht / buiten

Het pand ziet er heden ten dage uit zoals het ooit is afgeleverd na een ingrijpende verbouwing in 1870 door Tinco Martinus: deze liet de eerste verdieping erbij plaatsen en het huis kreeg na aanpassing van de gevel een zogenaamde eclectische stijl. De architect van dit omvangrijke project was K.J. Prakken. De fraaie kleurstelling, zoals het pand nu heeft, is door de huidige eigenaar tezamen met architect G. Brouwer en een kunsthistoricus, historisch verantwoord samengesteld en uitgevoerd als onderdeel van de totale casco renovatie in de periode 2000-2003.

Bijzondere details van het Eysingahuis:

 
 

Achterzijde / tuin

Aan de achterzijde aan de zuidkant van het Eysingahuis bevindt zich een prachtig gelegen omsloten tuin van ruim 500 m2, ontworpen door tuinarchitect A. Valk. Centraal in de tuin staat een ruim 150 jaar oude hangende kastanje boom, die voor een fantastische uitstraling en sfeer zorgt, zowel zomers als winters. De tuin laat zich het best omschrijven als een soort volledig besloten "stadstuin" : fraai klassiek bestraat en met meerdere terrassen en afgewisseld met bloemenborders. Er is een prachtig niveau verschil bestraat in de tuin waardoor het lijkt alsof het huis "op stand" staat. Een zeer fraaie eigentijdse tuinverlichting zorgt ervoor dat men 's avonds in een prachtig verlichte en besloten tuin kijkt.

Aan de achterzijde wordt de tuin begrenst door fraai aangelegde haardhout opslag vakken van red cedar, waarachter een uitgebreide fietsenstalling en berging schuil gaat met daarachter een ruime dubbele garage met plaats voor twee auto's en een kleine hobby -/ werk-plaats.

 
 

Centrale hal met monumentale trap

Via de voordeur met koperen beslag en fraaie deurbel komt men in de prachtig imposante hal binnen: de volledig van glas gemaakte binnen entree deuren laat de ruimtelijkheid volledig intact met zicht op de centraal in de hal gelegen gerestaureerde monumentale trap: deze trap is in oude glorie hersteld middels �marmeren� en bekleed met een rode loper. De hal, die een wit marmeren klassieke vloer heeft, is de centrale spil en toegang tot het huis met al zijn vertrekken en verdiepingen. De hoge wanden geschikt voor prachtige kunstwerken en een fraaie Italiaanse met bladgoud beklede design lamp zorgen voor een fantastische sfeer.

 
 

Grote kamer / studeerkamer

De grote kamer van het Eysingahuis met een oppervlakte van zo�n ruim 70 m2 is verdeeld in een ruimte van 2/3 en 1/3 van dit oppervlak: een grote kamer met zeer ruime zithoek rond de centraal gelegen imposante openhaard en een studeerkamer met bibliotheek. Op de vloer ligt een zeer oude doorleefde houten vloer bestaande uit conische planken: ze lopen taps toe zoals uit de boom gezaagd en zijn om en om gelegd om passend de vloer te kunnen dekken.

De openhaard in de grote kamer kan ook afgesloten worden waardoor hij veilig kan uitbranden bij vertrek of naar bed gaan. De haard betrekt zijn lucht van buiten via een ingenieus bedacht buizensysteem.

De afscheiding met de studeerkamer is een moderne variant van de kamer en suite wanden en deuren, bestaande uit een dubbelzijdige kastenwand met matglazen schuifdeuren: aan de kamer rond de haard zijde verlichte vitrine kasten en aan de studeerkamer zijde een tot aan het 4 meter hoge plafond gaande bibliotheek wand met trap. Door de schuifdeuren van matglas meer of minder open te zetten kan men de studeerkamer meer of minder betrekken bij het familie gebeuren in de grote kamer rond de haard.

 
 

Serre met keuken

Via de voordeur met koperen beslag en fraaie deurbel komt men in de prachtig imposante hal binnen: de volledig van glas gemaakte binnen entree deuren laat de ruimtelijkheid volledig intact met zicht op de centraal in de hal gelegen gerestaureerde monumentale trap: deze trap is in oude glorie hersteld middels �marmeren� en bekleed met een rode loper. De hal, die een wit marmeren klassieke vloer heeft, is de centrale spil en toegang tot het huis met al zijn vertrekken en verdiepingen. De hoge wanden geschikt voor prachtige kunstwerken en een fraaie Italiaanse met bladgoud beklede design lamp zorgen voor een fantastische sfeer.

 
 

Eerste verdieping

Via de monumentale trap in de hal komt men in de algemene ruimte van de eerste verdieping die toegang biedt tot drie ruime slaapkamers van respectievelijk 25, 25 en 18 m2. De slaapkamers hebben allure door een 4 meter hoog prachtig geel geverfd klassiek balkenplafond, dat tijdens de casco renovatie tevoorschijn kwam. Een van de slaapkamers heeft nog beschikking over fraai gerestaureerde luiken als raamverduistering. Tevens bevindt zich op deze verdieping een pantry, een ingenieus bedachte voor het oog verborgen enorme opslagruimte en een moderne badkamer. De badkamer is betegeld met wit marmer en zwart Belgisch hardsteen en voorzien van een bubbelbad, een apart douche, een tweetal wasbakken, een toilet en een biedt.

 
 

Tweede verdieping

Via de centrale hal op de eerste verdieping en het vervolg van een prachtige gemarmerde trap komt men op de tweede verdieping van het Eysingahuis. Hier bevindt zich een ruime overloop waar de prachtige balkenconstructie van de kap van het huis in zicht is gebracht, net als in alle andere vertrekken op deze verdieping. Op de overloop bevindt zich een ruime inloop kast. Verder bevinden zich op deze verdieping twee zeer ruime kamers over de volle breedte van het pand met ieder een oppervlakte van ruim 25 m2. Deze kamers kunnen als slaapkamer worden gebruikt maar ook als fitnessruimte of als multifunctionele ruimte. Ook bevindt zich op deze verdieping een fraaie badkamer met bad, separate douche, toilet en een wasgelegenheid (wasmachine en wasdroger). Meerdere schuifkantelramen in het dak zorgen voor een prachtig lichtinval en uitzicht.

 
 

Garage en bergruimte

De achterzijde van het perceel van het Eysingahuis (ruim 800 m2) grenst aan de Molenlaan, een straat parallel aan de Hoofdstraat, alwaar het perceel begint met een ruime oprit / parkeerplaats voor minstens drie auto�s gevolgd door een garage met een 5 meter breedte elektrische deur met afstandsbediening: de garage biedt ruimte aan het stallen van twee auto�s en heeft daarnaast nog werkplaatsruimte en een hele wand met opslagruimte. Naast de garage is een afsluitbare gang, welke uiteindelijk leidt naar de binnen tuin. Voordat deze gang in de tuin eindigt, leidt deze gang langs een grote overdekte en niet vanuit de tuin zichtbare ruimte waar de fietsen kunnen worden gestald, en waar de afvalcontainers staan en nog ruimte over is voor opslag van tuingereedschap en eventueel tuinmeubilair. Ook bevindt zich hier de technische ruimte voor de warmtepomp installatie die zorgt voor warm water voor de vloerverwarming van het pand.

 
 

Specificaties van het Eysingahuis

Omschrijving Eysingahuis gelegen aan de Hoofdstraat 46, 9244 CN te Beetsterzwaag

Bouw

Soort woonhuis Monumentaal Herenhuis
Rijksmonument
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwjaar Eind 1600
Laatste totale casco renovatie periode 2000-2003

Oppervlakten en inhoud

Wonen (= woonoppervlakte) 380 m2
Garage oppervlakte 40 m2
Parkeerruimte buiten 150 m2
Tuin 500 m2
Externe berging 22 m2
Perceel oppervlakte 800 m2
Inhoud 1350 m3

Indeling

Aantal kamers 8 kamers
  • woonkamer
  • serre met keuken
  • studeerkamer met bibliotheek
  • 5 slaapkamers
Aantal badkamers 2 badkamers
Badkamervoorzieningen bad, douche, toilet
Aantal woonlagen 3 woonlagen
Voorzieningen
  • vloerverwarming begane grond middels warmtepomp
  • vloerverwarming in beide badkamers
  • zonneboiler
  • zonnepanelen op garage
  • centrale verwarming
  • tv kabel, internet
  • brand en inbraak beveiliging

Energie

Verwarming 2 cv ketels, warmtepomp
Warmwater cv jketel en boiler
CV Ketel Nefit (gasgestookt) uit 2000 en uit 2010

Buitenruimte

Ligging
  • Aan de karakteristieke mounumentale Hoofdstraat
  • Achterzijde grenst aan de Molenlaan
Tuin Achter het pand , volledige privacy door omsluiting
Grootte tuin 500 m2 ( 14m breed op breedste, 40 m diep op diepste punt)
Ligging tuin Gelegen op het zuiden

Berging

Achter garage gelegen en aan tuin begrensde ruimte

Garage

Vrijstaande stenen dubbele garage

Website & techniek: Nathan Jansen